73- موجه بودن باور متداول به خداوند بر اساس معرفت شناسیِ مبتنی بر شنیده های اطمینان یافته

حمیدرضا آیت اللهی[1]

چکیده:

چالش های معرفت شناسانه بسیاری حول توجیه باور به خداوند در سه قرن گذشته وجود داشته است بگونه ای که برخی همچون پلنتینجا صرف تضمین را بجای توجیهِ استدلالی در این زمینه مطرح کردند و باور به وجود خداوند را باوری پایه نشان دادند. اما میلیون ها انسان بدون توجه به این چالش ها، باور به وجود خداوند را بدون آن که ایمان گرا باشند برای خودشان موجه می دانند. این توجیه از کجا ناشی می شود؟ آیا توجیه آنها از لحاظ معرفت شناسی قابل تبیین است؟

در این مقاله در نظر است ضمن تبیین جریانهای جدید معرفت شناسی اجتماعی و «گواهی»، اهمیت معرفت شناسیِ مبتنی بر شنیده های اطمینان یافته نشان داده شود سپس استدلال گردد که شنیده های اطمینان یافتة ما درباره وجود خداوند و صفات او که به پیامبران منتهی می شود و آن نیز به اقرار خداوند و تبیین او از خودش مبتنی است می تواند بهترین توجیه برای باورهای ما باشد. و در نهایت به این سوال پاسخ داده شود که چگونه گواهی خداوند بر وجود و صفاتش که ازطریق پیامبران به ما رسیده است می تواند یکی از بهترین توجیه های معرفتی برای باور به وجود و صفات خداوند باشد؟ و این نوع معرفت شناسی دینی چه مزایایی نسبت به قرینه گرایی و یا صورتهای گوناگون برهان آوری بر وجود خداوند و صفات او می تواند داشته باشد؟

 

[1] 1- استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران (این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می‌شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید)